Υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών (Ι)

Απαιτείται σοβαρή προσέγγιση!

Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα NextDeal στις 11/10/2014
Οι εξελίξεις και η, για πρώτη φορά, θετική βούληση της Πολιτείας δημιουργούν μια προοπτική ανάπτυξης του κλάδου που, ωστόσο, δεν είναι προφανής. Η ασφαλιστική αγορά καλείται να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να προκύψει ένα σύγχρονο, ευέλικτο, αξιόπιστο και οικονομικό μοντέλο ασφάλισης, προσιτό από όλους τους Καταναλωτές. Ας ελπίσουμε πως δεν θα χαθεί η ευκαιρία!


Αρκετά συχνά, τον τελευταίο καιρό, εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την κοινωνία και αναμφισβήτητα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ασφαλιστική αγορά. Σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, στέκομαι στα παρακάτω βασικά σημεία:

  • Οι εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για την κάλυψη των ακινήτων από φυσικές καταστροφές μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπως πολύ σωστά έγραψε κάποιος, ήταν το αυτονόητο που “λίμναζε” για χρόνια με το φόβητρο του πολιτικού κόστους. Είναι ένας σημαντικός παράγων αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολίτων, καλώντας τους να αναλάβουν την απαραίτητη πρόνοια για την περιουσία τους, ως ιδιοκτήτες ή ως επιχειρηματίες. Η μείωση κατά 20% του πληρωτέου ΕΝΦΙΑ είναι βέβαιο πως αποτελεί ένα θετικό κίνητρο, χωρίς βέβαια να αρκεί στο να πειστούν ευρύτερα οι Καταναλωτές.
     
  • Η Πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να συνδράμει τους δεινοπαθούντες Πολίτες που νόμιμα κατέχουν κάποιο ακίνητο (κατοικία) που υπέστη ζημιά από κάποιο φυσικό φαινόμενο όπως πλημμύρα ή σεισμό. Φυσικά, εδώ νοούνται όχι μόνο οι κατοικίες που χτίστηκαν κανονικά με νόμιμη άδεια αλλά και όσες εκ των υστέρων “τακτοποιήθηκαν” με μελέτη-υπογραφή Μηχανικού. Είναι προφανές πως η εκχώρηση της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας στην Ιδιωτική Ασφάλιση, θα πρέπει να έχει κατάλληλη νομική τεκμηρίωση. Για να λειτουργήσει ορθολογικά η υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων με νομοθετική ρύθμιση από το Κράτος, θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως τους Καταναλωτές που θα πληρώνουν τα ασφάλιστρα. Δηλαδή, στο σενάριο που ένας νόμος θα επιβάλλει την καθολική ασφάλιση ακινήτων θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναμορφώσουν τις προϋποθέσεις ασφάλισης ακινήτων που επιλεκτικά εφαρμόζονται στην παρούσα φάση.
     
  • Οι ασφαλιστικές εταιρείες, με κίνητρο το γεγονός πως θα διαμορφωθεί μια νέα επιχειρηματική ύλη γι’ αυτές, οφείλουν και πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρακτική υλοποίηση του εξαγγελθέντος θεσμικού μέτρου για υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η εφαρμογή αξιόπιστου μοντέλου με τυποποιημένες διαδικασίες και λογικά ελάχιστα ασφάλιστρα.

Συμπερασματικά, σημειώνεται πως σε ένα μοντέλο ασφάλισης ακινήτων όπου η Πολιτεία θα απαλλάσσεται από τη δική της ευθύνη να αποζημιώνει, θα πρέπει να υπάρχουν:

  • σφαιρική προσέγγιση στην αξιολόγηση του κινδύνου που να λαμβάνει υπόψη τεχνικά χαρακτηριστικά και κοινωνικά δεδομένα γύρω από το σύνολο των ακινήτων στην Ελλάδα
  • τυποποιημένη διαδικασία ανάληψης του κινδύνου με ασφάλιστρα που δεν θα αποκλίνουν από κάποιο υποχρεωτικό πλαίσιο τιμολόγησης
  • ενιαίοι όροι ασφάλισης χωρίς καταχρηστικές εξαιρέσεις ή διφορούμενες προϋποθέσεις κάλυψης
  • συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης και δίκαιης αποζημίωσης σε περίπτωση επέλευσης κάποιου καταστροφικού γεγονότος.

Η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων, είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού, εφικτό και απόλυτα δικαιολογημένο. Αποτελεί δε μια πολύ καλή ευκαιρία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά να εκφράσει την κοινωνική ευαισθησία της, να αναδείξει τις ικανότητές της στο να ανταποκρίνεται σε νέες ανάγκες κάνοντας κάποιες αναγκαίες υπερβάσεις και να αναπτύσσεται στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής – παγκοσμιοποιημένης ασφαλιστικής αγοράς.